Invoerrechten China: alles dat je moet weten voor het invoeren!

Invoerrechten China – Ik merk dat veel mensen vragen hebben met betrekking tot invoerrechten uit China. Veelal zijn mensen bang dat zij problemen krijgen met de Douane en/of brieven ontvangen van advocaten voor strafrechtelijke zaken.

Invoerrechten China: alles dat je moet weten voor het invoeren!

In dit artikel besteed ik uitgebreid aandacht aan een aantal onderwerpen en vertel ik je hoe precies hoe het allemaal in elkaar steekt. De volgende onderwerpen bespreek ik met betrekking tot invoerrechten:

Invoerrechten China: algemeen

Iedereen kan producten importeren vanuit China naar Nederland. Dit doen namelijk erg veel bedrijven in Nederland. Er komt veel bij kijken, waaronder de invoerrechten.

Indien je importeert vanuit China heb je te maken met:

 • Verzendkosten
 • Verzekeringen
 • Invoerrechten, belastingen en eventuele inklarings- en afhandelingskosten.

Verzendkosten

De verzendkosten kunnen enorm variëren tussen leveranciers en fabrikanten. Indien je via AliExpress, Banggood, DHGate of een andere webshop besteld dan is de kans groot dat je verzending gratis wordt verzonden via EMS.

Indien het gaat om grotere hoeveelheden dan gaat het vaak per container. Dit proces is behoorlijk anders en vaak moet er een agentschap (bemiddelaar) worden ingehuurd om alles te realiseren.

Bij grote hoeveelheden moeten er vaak contracten worden getekend, want het kan namelijk voorkomen dat een container van het schip afvalt. De vraag is dan vaak: wie draait er op voor de kosten?

Hiervoor zijn de ICC Incoterms 2010 gemaakt en is speciaal bedoeld voor transport over water. De 11 verschillende soorten voorwaarden zijn:

 • Multimodaal transport
 • EXW: ex works
 • FCA: free carrier
 • CPT: carriage paid to
 • CIP: carriage and insurance paid to
 • DAT: delivered at terminal
 • DAP: deliverd at place
 • DDP: delivered duty paid
 • Transport over water
 • FAS: free alongside ship
 • FOB: free on board
 • CFR: cost and freight
 • CIF: cost insurance and freight

Verzekeringen

De kleinere Chinese webshops bieden geen verzekeringen aan voor het pakket. Bij vervoerskosten zoals de voorwaarden van de ICC Incoterms 2010 is de verzekering vaak inclusief.

Invoerrechten, belastingen en eventuele inklarings- en afhandelingskosten

Voor uitgebreid overzicht van invoerrechten, ga dan naar het kopje ‘Bereken invoerrechten en inklaringskosten (geen namaak)’

Invoerrechten China: namaakproducten

Er is sprake van namaakproducten indien iemand onrechtmatig gebruik maakt van een geregistreerd merk. In Nederland worden merken beschermd door de merkenwet die geregeld is op Benelux niveau (België, Nederland en Luxemburg).

Het Benelux verdrag beschermt de Intellectuele Eigendommen (BVIE) van een merk.

In de werkelijkheid steekt het iets complexer in elkaar, want een merk wordt pas beschermd wanneer deze geregistreerd staat bij één van de volgende bureaus:

 • Benelux: Office for Intellectual Property (BIOP)
 • Europa: Office for Harmonization in the Internal Market, Trade Marks and Designs (BHIM)
 • Wereldwijd: World Intellectual Property Organization (WIPO)

Ieder bureau beschikt over een database waarin je kunt zien of een merk beschermd is. Mocht je plannen hebben om producten te importeren vanuit China dan raad ik het aan om eerst even de database te checken.

Het is dus verboden om producten te importeren die geregistreerd staan in één van de databases.

Indien het om grote aantallen gaat zitten er vaak strafrechtelijke consequenties aan verbonden. De wat kleinere hoeveelheden (maximaal 10 producten) zitten vaak geen consequenties aan verbonden, omdat het strafrechtelijke proces een merk meer kost dan het oplevert.

Hierover vertel ik later meer (strafrechtelijke zaken).

Verder hanteert de Benelux invoerrechten met betrekking tot verwarring. Dit noemen we associatiegevaar. In China is het namelijk niet strafbaar wanneer je producen produceert die het merk Mike (Nike), Abidas (Adidas) of Samkung (Samsung) dragen. In de Benelux is het dus strafbaar om zulke producten te importeren.

Let op: het gaat hier alleen om importeren. Mocht je op vakantie zijn (bijvoorbeeld Turkije) en deze producten in kleine hoeveelheden meenemen dan wordt dit gedoogd.

invoerrechten namaakproducten

Wet- en regelgeving voor namaakproducten

De BVIE (Benelux Verdrag Intellectuele Eigendommen) staat vol met juridische regels die voor ons niet van belang zijn. Ik vertel je kort de hoofdlijnen van de BVIE die voor ons belangrijk zijn.

Artikel 2.20, lid 2

In dit artikel wordt beschreven dat een merkhouder het recht heeft om een civielrechtelijk proces te beginnen. Verder wordt beschreven dat het verboden en strafbaar is om namaakproducten te gebruiken voor commerciële doeleinden.

Dit betekend dus dat het kopen van namaakproducten (kleine hoeveelheden) niet strafbaar is, terwijl dit wel vaak de illusie is. Bij de strafrechtelijke zaken vertel ik wat wel strafbaar is.

Artikel 337 – Wetboek van Strafrecht (WvSr)

Dit artikel is bijna identiek aan het hierboven beschreven artikel. De enige toevoeging is dat de Douane gemachtigd is om een strafrechtelijk proces te starten.

Handelen in namaakproducten heeft een strengere controle dan import. Merkhouders richten zich hier op, maar ook overheden. De wetgeving hiervoor is een stuk complexer, want je bent vaak voor meer schuldig dan alleen voor het handelen in namaak.

Artikel 337, lid 3 – Wetboek van Strafrecht (WvSr)

Dit artikel besteedt aandacht aan het niet betalen van omzetbelasting (OB). Oftewel, belastingontduiking. Bijvoorbeeld: het verkopen van grote hoeveelheden namaakproducten op marktplaats. Hierover zou je namelijk belasting moeten betalen. Daarnaast ben je direct ook strafbaar voor het niet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Als particulier ben je strafbaar wanneer je handelt in namaakproducten. Hierbij geldt een geldboete van maximaal €81.000 en daarbij kun je een gevangenisstraf krijgen van maximaal 1 jaar.

Als ingeschreven bedrijf (dus met KvK nummer) ben je ook strafbaar wanneer je handelt in namaakproducten. Hierbij geldt ook een geldboete van maximaal €81.000. Het verschil is dat je in dit geval een gevangenisstraf kunt krijgen van maximaal 4 jaar.

Strafrechtelijke zaken namaakproducten

Laten we vooropstellen dat de Douane niet zomaar aan jouw goederen mag komen, ook al is het namaak. Indien een merk wilt dat de Douane actie onderneemt wanneer er sprake is van namaakproducten, moet het merk een verzoek indienen zodat de Douane gemachtigd is om op te treden.

Alleen dan mag de Douane een standaardprocedure in werking stellen.

In 2013 is er een nieuwe vorderingen (608/2013) in werking gesteld, waardoor de Douane namens de merkhouder handelingen mag verrichten. De merkhouder moet hiervoor wel eerst het verzoek indienen.

Deze nieuwe vordering bevordert het standaardproces, waardoor deze snel en efficiënt verloopt. In deze vordering staat duidelijk omschreven wat de Douane wel en niet mag doen.

Dit is natuurlijk niet belangrijk, want wij willen weten wat het voor ons betekend.

Indien de Douane het vermoeden heeft dat het gaat om namaakproducten stellen zij de merkhouder op de hoogte en vragen zij of de merkhouder een verzoek wilt indienen.

Dit zal bepalen of er een proces wordt gestart tegen jou. De onderstaande tabel geeft een duidelijk beeld waarmee jij rekening kunt houden als het gaat om namaakproducten.

Soort product Strafrechtelijk oplossen door het in beslag te nemen Strafrechtelijk
Schoenen 1 – 10 stuks > 10 stuks
Elektronica 1 – 25 stuks > 25 stuks
Vloeistof (vaak luchtjes) 1 – 1000 ml > 1000 ml
Overige producten 1 – 25 stuks > 25 stuks

Consequenties strafrechtelijke zaken

Er kan een strafrechtelijk proces tegen jou gestart worden indien je namaakproducten probeert in te voeren. In eerste instantie begint de Douane (zie hierboven vordering 608/2013) een procedure tegen jou en stelt de merkhouder op de hoogte.

De merkhouder bepaalt nu wat zij doen en of zij daadwerkelijk een proces tegen jou willen starten. Vaak is dit niet het geval, omdat het een langzaam en duur proces is.

Besluit de merkhouder toch om het proces tegen jou te beginnen dan is de geldboete maximaal €81.000. Zie hiervoor artikel 337, lid 3 (WvSr). Let op: je kunt ook een gevangenisstraf krijgen.

In de meeste gevallen treedt de Douane strafrechtelijk op door inbeslagname, zie bovenstaande tabel voor de duimregel die de Douane toepast.

Indien je onder deze aantallen blijft ben je alleen je goederen kwijt.

Bereken invoerrechten China en inklaringskosten

invoerrechten kosten

Ik heb meerdere voorbeelden gemaakt voor de invoerrechten en inklaringskosten.

 • Geen invoerrechten en belasting betalen tussen €0 – €22
 • Geen invoerrechten en wel belasting betalen tussen de €22 – €150
 • Invoerrechten en belasting betalen voor €150 en meer

Geen invoerrechten China en geen belasting betalen €0 – €22

Alle producten die buiten Europa worden gekocht en een waarde hebben van minder dan €22 zijn vrijgesteld van invoerrechten en belasting.

Voorbeeld 1 invoerrechten China: €0 – €22. Het gaat alleen om de waarde van het product. Indien het product €20 kost en de verzendkosten €20 dan wordt alleen naar de waarde van het product gekeken.

Geen invoerrechten China en wel belasting betalen tussen de €22 – €150

Alle producten die buiten Europa worden gekocht met een waarde tussen de €22 en €150 moeten invoerrechten betalen.

Let op: de verzendkosten worden nu wel meegenomen in de berekening van de belasting.

Voorbeeld 2 invoerrechten China: €22 – €155. Je koopt een beveiligingscamera van AliExpress die €89 kost. Je betaalt daarnaast €8 aan verzendkosten. In totaal gaat het nu om €97, hierover wordt 21% BTW gerekend en daarmee komen we uit op een bedrag van €20,37. Dit is de belasting die je moet betalen.

Daarbovenop komen vaak nog inklaringskosten en afhandelingskosten. Deze berekent het postbedrijf voor jou.

Invoerrechten China en belasting betalen voor €150 en meer

Alle producten die buiten Europa worden gekocht met een waarde van meer dan €150 moeten invoerrechten en belasting betalen.

Let op: de verzendkosten worden nu wel meegenomen in de berekening van de belasting.

Voorbeeld 3 invoerrechten China: €150 en meer. Je koopt een iPhone van €350 buiten Europa. Je betaalt daarnaast €20 aan verzendkosten en €10 aan verzekeringskosten voor het pakket. In totaal betaal je €380 en hierover betaal je invoerrechten. De invoerrechten kunnen variëren. Laten we zeggen dat je 3% aan invoerrechten betaald. Dan kom je op een bedrag van €11,40 uit. Dit bedrag tel je bij de €380 op wat ons een bedrag geeft van €391,40. Over dit bedrag wordt nog eens 21% BTW berekend. Dat brengt ons op een bedrag van €82,19.

Het totaalbedrag dat we in dit geval moeten betalen is €391,40 + €82,19 = €473,59, waarvan €93,59 aan invoerrechten en belasting.

De calculator van iChina is een handige tool die een indicatie geeft van de invoerrechten die jij moet betalen!

Invoeren van namaakproducten in de praktijk

invoerrechten praktijk

In het jaar 2015 heeft de merkhouder Balr. een strafrechtelijke procedure met succes weten af te handelen. De persoon die in Balr. artikelen handelde heeft een boete van €6.200 moeten betalen. Indien hij hier niet aan zou voldoen binnen het gestelde termijn zou hij €1.000 per dag extra moeten betalen.

Balr. is een merkhouder die erg actief in het bestrijden van de verkoop van namaakproducten. Veel marktplaats verkopers hebben een brief ontvangen, waarin duidelijk wordt gemaakt dat het niet de bedoeling om namaakproducten van het merk te exploiteren.

Denk dus goed na of het wel de moeite is om in namaakproducten te handelen.

Heb je nog extra vragen? Dan kun je hieronder een reactie plaatsen en ik probeer zo snel mogelijk antwoord te geven. Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan op Facebook, Twitter of Google+. Op ons YouTube kanaal komen ook regelmatig video’s die jou meer laten zien over het bestellen in China.

Over de auteur

4 gedachten over “Invoerrechten China: alles dat je moet weten voor het invoeren!”

  1. Hoi Jonathan,

   Dat klopt, in het ergste geval wordt je zonnebril in beslag genomen door de Douane.

   Indien je een brief krijgt van PostNL dat jouw pakket bij de Douane is aangehouden dan kun je er vaak nog onder uit komen. Je kunt dan bijvoorbeeld als omschrijving ‘sunglasses’ opgeven en als value $15 (blijf hiermee altijd onder de €22 in verband met invoerrechten.

   Het is ook raadzaam om vooraf de verkoper te contacteren en te vragen om een ‘gift-sticker’ en wat de beschrijving en value is die hij er op zet. Op deze manier weet je direct wat je moet invullen op het formulier.

   Ik moet erbij zeggen dat je niet vaak van die brieven ontvangt.

 1. Hi,

  Ik heb me al rot gegoogled maar vind nergens een atnwoord.

  Wij hebben hier een discussie over wanneer (jaartal) werd die € 22 limiet voor niet europese landen eigenlijk ingevoerd, en hoe was het daarvoor ? Geen limiet ?

  Mvg

  Dany

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven