Is het kopen van replica producten strafbaar?

Op het internet zie ik vaak de vraag of het strafbaar is om replica producten te kopen. In dit korte artikel proberen we je het zo goed mogelijk uit te leggen.

In dit artikel hebben we het artikel van de Douane gebruikt als uitgangspunt. Zelf hebben nog meer informatie opgezocht en alles zo duidelijk mogelijk omschreven. Onderaan de pagina kun je de link naar het artikel van de Douane vinden.

We richten ons voornamelijk op het kopen van replica producten. In dit artikel kun je meer vinden over het doorverkopen van replica producten.

replica producten kopen strafbaar

Kopen van replica producten

Wanneer je als particulier replica producten koopt voor persoonlijk gebruik ben je niet strafbaar. De verkoper is daarentegen wel strafbaar. Kopen voor persoonlijk gebruikt houdt in dat je 1 of 2 producten koopt voor eigen gebruik. Bijvoorbeeld 1 of 2 paar schoenen. Dat is niet strafbaar.

Wanneer je meer producten koopt kan dit worden gezien als ‘handel’. Dan wordt je beschouwd als handelaar en ben je strafbaar. Je kunt meer lezen over de straffen voor het doorverkopen van replica producten in dit artikel.

Voordat je al bezig bent met het bestellen van replica producten, houdt er wel rekening mee dat je replica producten in beslag genomen kunnen worden bij de grens.

Bij aankomst van replica producten op Schiphol geldt bijvoorbeeld dat deze ingenomen mogen worden.

Wanneer je replica producten in beslag zijn genomen ontvang je vaak een bericht (brief). Hierin staat vaak dat je producten in beslag zijn genomen omdat het een merkrecht schaadt en onder toeziend oog van een ambtenaar worden vernietigd.

namaakproducten kopen strafbaar

Hier is onze conclusie. Het kopen van namaakproducten is dus niet strafbaar.

Het wordt vaak verward met andere zaken zoals het vervaardigen of verhandelen/verkopen van namaakproducten. Dit is wel strafbaar!

Wil je nog meer weten over replica producten? Weten waar je namaakproducten kunt kopen? Weten wat wel en niet mag met betrekking tot replica’s? Bekijk dan even deze link over replica producten.

Bronnen

Douane.

Scroll naar boven