Hoeveel en wanneer betaal je invoerrechten bij AliExpress?

Hoeveel invoerrechten je moet betalen op AliExpress hangt af van een aantal factoren. Namelijk, het bestelbedrag en de totale pakketwaarde. Invoerrechten zijn een soort belasting op de invoer van goederen. In de Europese Unie betaal je geen invoerrechten op de invoer van producten, maar producten buiten de Europese Unie wel. Dit zou betekenen dat je invoerrechten moet betalen voor producten van AliExpress (maar in veel gevallen niet). Bovendien zijn er een aantal regels voor wanneer je invoerrechten moet betalen en deze worden hier allemaal besproken.

Hoeveel invoerrechten moet ik betalen op AliExpress?

Hoeveel invoerkosten je moet betalen bij AliExpress hangt af van de waarde van je pakket. De totale waarde van je pakket wordt bepaald door de waarde van de producten in je pakket. Het is vooral belangrijk om te weten dat het gaat om de totale waarde van je pakket die wordt bepaald door de waarde van de producten. Om het toch wel lastige onderwerp wat makkelijker uit te leggen maken we een onderverdeling in de waarde van je pakket.

  • Pakket met een waarde tot en met €22
  • Pakket met een waarde van €22 tot en met €150
  • Pakket met een waarde hoger dan €150

Wil je liever direct berekenen hoeveel invoerrechten je moet betalen voor je pakket van AliExpress? Onderaan de pagina staat een handige calculator waarmee je jouw geschatte invoerkosten kunt berekenen.

Het kan zijn dat je straks termen als belasting en inklaringskosten voorbij ziet komen. Deze begrippen staan los van invoerrechten/invoerkosten en komen dus nog eens bovenop het bedrag dat je moet betalen.

Invoerrechten bij pakketten tot en met 22

Alle pakketten die buiten de Europese Unie vandaan komen met een totale waarde van 22 of lager zijn niet onderhevig aan invoerrechten, belasting en inklaringskosten.

Invoerrechten pakketten tussen €22 en €150

Alle pakketten die buiten de Europese Unie vandaan komen met een totale waarde tussen 22 en 150 zijn niet onderhevig aan invoerrechten, maar wel onderhevig aan belasting en inklaringskosten. De inklaringskosten zijn vastgesteld op een bedrag van €17,50 voor een EMS verzending vanuit China en de belasting wordt bepaald aan de hand van het belastingpercentage. Dit percentage is 21% in Nederland.

Invoerrechten bij pakketten vanaf €150

Alle pakketten die buiten de Europese Unie vandaan komen met een totale waarde hoger dan 150 zijn onderhevig aan invoerrechten, belasting en inklaringskosten. De inklaringskosten zijn vastgesteld op een bedrag van €17,50 voor een EMS verzending vanuit China en de belasting wordt bepaald aan de hand van het belastingpercentage. Het belastingpercentage is 21% in Nederland. De invoerkosten worden bepaald aan de hand van een vastgesteld percentage. Dit percentage kun je in de onderstaande tabel vinden (bron: belastingdienst.nl).

Product

Invoerrechten

Btw

Telefoons

0

21%

Laptops en tablets

0

21%

Koptelefoons en microfoons

0 t/m 2 %

21%

Speelgoed

0 t/m 4,7%

21%

Boeken

0

9%

Cd’s en Dvd’s

0 t/m 4,7 %

21%

Koffers en tassen

0 t/m 3,7%

21%

Schoenen en laarzen

3,5 % t/m 17%

21%

Sieraden en juwelen

0 t/m 4%

21%

Kleding

0 t/m 12%

21%

Schoonheidsmiddelen en verzorgingsproducten

0

21%

Auto- en motoronderdelen

3 t/m 4,5%

21%

Horloges

4,5%
(U betaalt minimaal € 0,30 en
maximaal € 0,80 per horloge)

21%

Uitzondering voor invoerrechten van AliExpress

Na deze toelichting willen we graag benadrukken dat er ook een uitzondering is. Indien je pakket als geschenk wordt verstuurd dan mag het bedrag hoger zijn dan €22. Dit bedrag wordt dan verhoogd naar €45 in plaats van €22. In de praktijk komt het veel voor dat verkopers uit China het pakket als geschenkzending versturen. De verkopers weten op deze manier voor jou de invoerrechten te omzeilen.

Hoe moet je invoerrechten betalen voor een bestelling van AliExpress?

De invoerrechten, belasting en inklaringskosten moet je betalen aan de pakketbezorger. Dit klinkt misschien raar, omdat belasting en invoerrechten betaald moeten worden aan de Nederlandse staat. In Nederlands is het zo geregeld dat de pakketbezorger de kosten bij u verhaald en vervolgens verrekent met de douane (bron: belastingdienst.nl).

Waarom betalen we invoerrechten?

In Nederland betalen invoerrechten om zo de producten die in Europa zijn geproduceerd enigszins te beschermen. Veel producten die in China zijn gemaakt zijn namelijk vele malen goedkoper dan producten uit Europa. Door invoerrechten te hanteren probeert Nederland de import van Chinese producten enigszins te remmen. Hierdoor kan het voorkomen dat producten die in Nederland zijn gemaakt toch goedkoper zijn dan producten uit China. Dit is een manier van de Nederlandse staat om de eigen economie te beschermen.

Wanneer moet je invoerrechten betalen bij AliExpress?

We hebben het al even kort gehad over wanneer je invoerrechten moet betalen voor je bestelling bij AliExpress. Om even kort ons geheugen te verfrissen hebben we hieronder nogmaals het overzicht wanneer je invoerrechten moet betalen.

Waarde

Invoerrechten

Belasting

Inklaringskosten

Pakket met een waarde tot en met €22

Nee

Nee

Nee

Pakket met een waarde van €22 tot en met €150

Nee

Ja

Ja

Pakket met een waarde hoger dan €150

Ja

Ja

Ja

Wanneer je invoerrechten moet betalen bij AliExpress hangt dus af van de totale waarde van je pakket.

Voorbeeld uit de praktijk van invoerrechten bij AliExpress

Allereerst, stel je voor dat je 10 t-shirts besteld met ieder een waarde van 20 euro. Dat betekent dat de totale waarde van de bestelling 200 euro is. De verkoper verstuurd het pakket naar je toe en geeft je de track & trace code. Daarna volg je het pakketje en zie je dat je pakketje een tijdje wordt vastgehouden bij de douane. Vervolgens ontvang je thuis een brief van PostNL dat er een pakket voor je is ontvangen waarvoor betaald moet worden.

Berekenen van invoerrechten

We weten dat de waarde van het pakket meer is dan 150 euro en we dus invoerrechten, belasting en inklaringskosten moeten betalen. In de tabel hierboven kunnen we zien dat het percentage voor de invoerrechten kleding 0 t/m 12% is. We gaan uit van het ergste geval en rekenen 12% voor de invoerrechten, de rekensom is 200 * 12% = 24. De 24 euro tel je op bij de 200 euro wat een bedrag van 224 euro geeft. Ten slotte, over dit bedrag reken je de belasting, dit is 21% voor kleding. De rekensom is dan nu 224 * 21% = 47,04. Bij elkaar opgeteld is dat 271,04 euro. Maar we zijn nog niet klaar, want hier bovenop komt nog eens 17,50 inklaringskosten. Het totale bedrag dat jij moet afrekenen is 71,04 euro (bovenop de 200 euro die je al hebt betaald).

Bereken de te betalen invoerrechten bij AliExpress

4 gedachten over “Hoeveel en wanneer betaal je invoerrechten bij AliExpress?”

  1. Ik wil bij AliExpress een bestelling doen van een camerabeveiligings set van 400 euro. Op de site is de optie voor levering vanuit het magazijn in Duitsland, moet ik dan toch nog invoer-inklaringskosten betalen? kan me iemand daar duidelijkheid over geven.

  2. Ik bestelde een vestje voor 19,95. Bij een Post.nl punt kon ik het pakketje afhalen, maar dan moest ik daarbovenop nog eens €21,00 betalen. Dat klopt niet, want je mag tot €22 bestellen zonder invoerrechten. Hoe kan dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven