Wij hebben naar alle beschikbare informatie gezocht met betrekking tot het doorverkopen van replica producten. In dit bericht delen wij onze bevindingen met iedereen.
Voordat we onze conclusie delen willen we je duidelijk maken dat we onze informatie hebben gebaseerd op echte bronnen. Dit houdt in dat alle informatie op deze pagina na te trekken is bij officiële instanties of boeken. De bronnen staan onderaan de pagina.
Doorverkopen van replica producten
Het doorverkopen en/of verhandelen van namaak producten is illegaal. En hiermee ook automatisch strafbaar. Dus het doorverkopen is strafbaar. Daarentegen ben je niet strafbaar wanneer je replica producten in je bezit hebt.
Kies je er toch voor om het risico te nemen en replica producten door te verkopen? Dan overtreedt je artikel 337 van het Wetboek van Strafrecht. Daarnaast loop je het risico op een boete die tot in de duizenden euro’s kan oplopen.
Wie legt dan de boete op voor de verkoop van namaak merkartikelen?
In de meeste gevallen worden bureaus ingeschakeld om te zoeken naar mensen die replica producten verkopen. Deze bureaus worden door het merk zelf ingeschakeld. In het geval ze iets hebben gevonden geven zij dit door aan een advocatenkantoor. Zij zullen het proces tegen jou starten.
Wanneer je een brief/email ontvangt van een advocatenkantoor zal er in de meeste gevallen niet in staan of je wilt stoppen met het doorverkopen van replica producten. Je zult een factuur en onthoudingsverklaring ontvangen. Dit houdt in dat je direct een boete krijgt opgelegd en deze direct moet betalen. Vaak is dit een bedrag van rond de 1500 euro. In de onthoudingsverklaring staat de overtreding die je hebt gemaakt. In veel gevallen dus artikel 337 van het Wetboek van Strafrecht.
Als we dit artikel ontleden dan kun je een boete ontvangen wanneer je producten aanbiedt die inbreuk maken op het intellectueel:
- Merkenrecht
- Auteursrecht
- Handelsnaamrecht
- Modellenrecht
Dit kan dus zijn het verkopen van een replica product, gebruiken van een (merk)logo en/of merknamen. Wees er ook van bewust dat sommige producten bijvoorbeeld een patent hebben op de vorm van hun product. Het is dus niet altijd verbonden aan het logo en/of merknaam van een product.
Kun je onder de boete uitkomen?
Nee, je kunt niet onder de boete uitkomen. Wat je wel kunt doen is de boete aanvechten bij de rechtbank. Je geeft dan aan dat je het er niet mee eens bent. Dit is vaak een lang en kostbaar proces. In enkele gevallen kun je een tegenvoorstel doen aan het advocatenkantoor dat je je niet bewust was van de wet en regelgeving.
Weet je niet zeker of de boete echt is? Controleer altijd of het advocatenkantoor/bureau die jou de boete heeft toegestuurd staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Weet je het nog steeds niet zeker dan kun je contact opnemen met de bijstandsrechter? Veel mensen zijn hier vaak voor verzekerd.
Onbewust replica producten verkocht?
Ook wanneer je niet met opzet replica producten verkoopt ben je strafbaar. Je bent verplicht om te onderzoeken of je geautoriseerd bent om het product te verkopen. Hoewel het misschien raar klinkt kun je dus wel strafbaar zijn als je replica Nike’s verkoopt zonder dat je er van af wist. Dit had je dan volgens de wet kunnen onderzoeken en/of achterhalen.