Hoeveel invoerrechten moet ik betalen voor producten uit China?

Wanneer je uit China producten besteld die een hogere waarde hebben dan €150, dan zul je waarschijnlijk in aanraking zijn gekomen met invoerrechten. Het is voor veel mensen vaak verwarrend hoeveel invoerrechten je moet betalen voor producten uit China. Deze pagina is gemaakt om voor eens en altijd een einde te maken aan de verwarring.

Hoeveel invoerrechten China

Wij leggen graag aan de hand van een voorbeeld uit hoeveel invoerrechten je moet betalen. Laten we aannemen dat je voor €50 producten uit China hebt besteld. Bijvoorbeeld een paar sokken, een fidget spinner en een powerbank. Deze producten worden door de verkoper naar in één pakket naar jou verzonden.

Op het pakket schrijft de verkoper wat er precies in het pakket zit en wat de waarde van is (hier wordt vaak mee gesjoemeld, maar dit even terzijde gelaten). Wanneer het pakket in Nederland aankomt dan kijkt de douane naar de inhoud van het pakket (door middel van een scan).

Producten die in Nederland aankomen uit niet EU-landen (bijvoorbeeld China) en een hogere waarde dan €22 hebben zijn onderhevig aan belasting. Let op: belasting dus nog géén invoerrechten.

Het is belangrijk dat je even in je achterhoofd houdt dat je extra kosten gaat betalen wanneer je producten een waarde van €22 hebben of hoger. Bij bedragen tussen de €22 en €150 betaal je namelijk belasting (21% BTW) en inklaringskosten.

Je had dus voor €50 aan spullen besteld. Hierover moet je 21% BTW betalen en dat is €10,50. Deze kosten moet je aan de deur in contanten betalen aan de pakketvervoerder (vaak PostNL). Naast de BTW moet je ook nog een inklaringskosten betalen. Wat inklaringskosten precies inhouden kun je hier vinden. In ieder geval, de inklaringskosten bedragen in de meeste gevallen €13. Dus wanneer jouw pakket wordt bezorgd moet je even €20,50 afrekenen.

Hoeveel invoerrechten

Ik hoop dat ik je niet in verwarring heb gebracht met het bovenstaande verhaal. Het is namelijk dat je de basis kent waardoor ik nu gemakkelijker de invoerrechten kan uitleggen. Laten we nu aannemen dat je voor €200 aan producten hebt besteld bij een Chinese producent (bijvoorbeeld een racefiets).

Wanneer de producten in Nederland aankomen kijkt de douane naar je pakketje. Ze constateren dat je racefiets onderhevig is aan invoerrechten (het bedrag is namelijk hoger dan de grens van €150). Nu moeten we echt gaan rekenen. In de meeste gevallen ben je gemiddeld 10% aan invoerrechten kwijt. Je bent dus €200 × 10% = €20 kwijt aan invoerrechten.

Voor een volledig en gedetailleerd overzicht van alle percentages voor de invoerrechten, klik op deze link.

Nu ben je ook nog belasting verschuldigd. In het vorige voorbeeld zagen we dat de belasting over de goederen werd geheven. Maar in dit geval is het anders. De €20 invoerrechten tel je op bij de bestelwaarde van €200 (€200 + €20 = €220). Over deze €220 betaal je de belasting. Dus €220 × 21% = €46,20. Je bent dus €46,20 kwijt aan belasting.

Nu heb je nog de inklaringskosten die de pakketvervoerder in rekening brengt. In de meeste gevallen bedragen de invoerrechten dus €13.

Nu moeten we het rekensommetje maken voor hoeveel belasting je moet betalen voor de invoer van je racefiets uit China. De som is €20 + €46,20 + €13 = €79,20. In totaal moet je dus 79,20 betalen aan de deur om je racefiets in ontvangst te nemen. Dit is dus bijna de helft van je racefiets! Het is dus altijd de moeite waard om van tevoren te berekenen hoeveel invoerrechten uit china je moet betalen.

Geen zin om te rekenen? Invoerrechten China berekenen

Hoeveel invoerrechten je voor China moet betalen kun je berekenen met de speciale rekenmachine die wij hebben gemaakt. Je hoeft alleen je bestelbedrag en je verzendkosten in te vullen en onze rekenmachine doet het werk. Bereken hier je invoerrechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven