Is kopen bij AliExpress illegaal?

Een van de vragen die ik vaak hoor is de vraag of AliExpress illegaal is. Het antwoord is nee, AliExpress is niet illegaal.

Alleen er is één maar…

AliExpress is een online platform met duizenden verkopers die hun producten aanbieden voor consumenten zoals ons. Het probleem is dat AliExpress hier geen controle over heeft. AliExpress kan dus niet weten of een verkoper illegale producten (replica producten) verkoopt.

Het aanschaffen van replica (namaak) producten is mogelijk op AliExpress.

Zijn replica producten op AliExpress illegaal

aliexpress illegaal
Replica (namaak) horloge op AliExpress

AliExpress heeft geen controle over de verkopers en de producten die zij aanbieden. De verkopers hebben listige trucjes om toch replica producten aan te bieden. Deze kunnen wij als consument gewoon kopen.

Alleen nu is het vaak lastig om te achterhalen wanneer het kopen van replica producten op AliExpress illegaal is. Er spelen meerdere factoren mee.

  • Replica producten kopen in Turkije voor eigen gebruik mag en is niet strafbaar.
  • Veel replica producten kopen in Turkije (bijvoorbeeld riemen) is strafbaar.
  • Replica producten uit China importeren is strafbaar (ongeacht het aantal en of het wel of niet voor eigen gebruik is).

Zwart of wit is het aanschaffen van replica producten op AliExpress illegaal.

Maar…

De douane kan natuurlijk nooit weten of jij wist dat het product namaak was. Het kan namelijk zo zien dat je iets besteld en dat het per ongeluk een replica product was. Zonder dat je er iets van af wist. Het zou raar zijn als dit bestraft wordt.

Daarom wordt je vaak niet bestraft met een boete, maar met een waarschuwingsbrief. In deze brief staat dat de douane namaakproducten heeft aangetroffen en dat deze worden vernietigd.

Geen straf, geen boete, geen niks, alleen een waarschuwing. Het kopen van grote aantallen replica producten is daarentegen wel strafbaar. In dit artikel kun je lezen wanneer je wel strafbaar bent en er serieuze sancties volgen.

1 gedachte over “Is kopen bij AliExpress illegaal?”

  1. Many companies (too many to mention) offer SSD External of 128 TB which is not possible (does not exist). Look for SSD 128 TB, too many to list. Must be 128 GB. All scammers!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven