Hoe werken invoerrechten?

Invoerrechten is een onduidelijk terrein voor veel mensen. Het is lastig en niemand weet nou eigenlijk waar invoerrechten voor zijn. De Nederlandse overheid heeft invoerrechten ingevoerd om oneerlijke concurrentie te bestrijden.

Op deze pagina leggen wij uit hoe invoerrechten werken.

Hoe werken invoerrechten

Niet Europese landen (bijvoorbeeld China) produceren goedkopere producten dan hier in Nederland. Wanneer er geen invoerrechten zouden bestaan, dan is het verleidelijk om in grote hoeveelheden producten uit China te bestellen en deze hier goedkoper te verkopen.

Dit wordt tegengegaan door de invoerrechten, want dit zijn extra kosten die je krijgt opgelegd wanneer je producten importeert uit niet EU-landen. Het percentage van de invoerrechten varieert tussen de 0 en 17%.

Een voorbeeld van hoe invoerrechten werken

Laten we aannemen dat we een pakket uit China bestellen (van AliExpress). We bestellen een Fixie (fiets) van €250 inclusief de verzending. Daarnaast besluiten we om het pakket niet te verzekeren.

De fiets wordt naar Nederland verzonden en bij ontvangst doet de douane controle. De douane constateert dat er op dit product invoerrechten gelden. Deze moeten betaald worden door jou. De douane maakt een dossier aan.

Naast de invoerrechten betaal je ook belasting. De belasting betaal je over de prijs van het product (€250) en de invoerrechten.

Wil je voor jezelf berekenen hoeveel invoerrechten en belasting je kunt verwachten? Met deze tool kun je zelf inklaringskosten, belasting en invoerrechten berekenen.

De invoerrechten en belasting moet wel betaald worden. Dit is het moment dat de pakketvervoerder in beeld komt. In Nederland is PostNL aangewezen door de overheid om de invoerrechten en belastingen in te klaren.

De pakketvervoerder moet zelf ook werkzaamheden verrichten, zoals het administratieve werk (dossiers van douane). Hiervoor rekenen zij een tarief die wij kennen als inklaringskosten. Dit tarief is door PostNL al vastgesteld.

Wanneer je producten uit China hebt besteld dan geldt er een tarief van €17,50 voor de inklaringskosten. Heb je nog vragen over de werking van invoerrechten? Dan kun je hieronder je vraag stellen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven