Chinese producten doorverkopen

Op het internet zien we vaak de vraag voorbij komen of je producten uit China mag doorverkopen. Natuurlijk mag je Chinese producten doorverkopen, want hoe denk je anders dat bijvoorbeeld een Action, Xenos of HEMA producten zo goedkoop kunnen verkopen? Zij kopen namelijk ook hun producten uit China en verkopen deze weer door.

Het is erg logisch dat je vragen hebt wanneer je dit zelf wilt doen, want je wilt niet voor verassingen komen te staan. Op deze pagina laten we een aantal factoren zien waarmee je rekening moet houden.

Invoeren van Chinese producten

Wanneer je producten uit China invoert in Nederland ben je onderhevig aan meerdere belastingen. De invoerkosten moeten in de meeste gevallen in contanten aan de deur worden betaald. De volgende invoerkosten kun je verwachten wanneer je producten uit China in Nederland invoert:

 • Invoerrechten
 • Belasting
 • Inklaringskosten

Wij leggen even kort uit wat deze invoerkosten in essentie inhouden. Mocht je meer informatie willen over de invoerkosten dan raden we je aan om even op deze pagina’s te kijken; invoerrechten, inklaringskosten en belasting.

Invoerrechten

Om oneerlijke concurrentie te voorkomen heeft de Nederlandse overheid invoerrechten ingesteld. Het is namelijk voor Nederlandse bedrijven lastig concurreren met Chinese bedrijven, want zij hebben aanzienlijk lagere prijzen dan Nederlandse producenten. Door de invoerrechten wordt deze concurrentie tot op zekere hoogte geremd.

Wanneer je producten uit China invoert ben je in de meeste gevallen onderhevig aan invoerrechten. Pakketen/containers met een hogere waarde dan €150 zijn onderhevig aan invoerrechten.

De hoogte van de invoerrechten verschilt enorm. In het geval je een telefoon besteld uit China, hoef je geen invoerrechten te betalen. Terwijl je wel invoerrechten moet betalen voor bijvoorbeeld kleding (0 t/m 12%).

Belasting

In Nederland moet iedereen belasting betalen over producten die zij kopen (in de meeste gevallen 21%). De bestelwaarde van je producten uit China worden dus verhoogd met 21%. Laten we bijvoorbeeld aannemen dat we kleding uit China kopen ter waarde van €1.000. In dit geval moeten we €210 aan belasting betalen.

Inklaringskosten

Het invoerren van producten uit niet Europese landen kost tijd en geld. Er moet namelijk veel papierwerk in orde worden gemaakt voordat de producten daadwerkelijk in Nederland ingevoerd kunnen worden. De Nederlandse overheid heeft besloten dat dit papierwerk in orde gemaakt mag worden door de pakketvervoerder en naar reden een bedrag hiervoor mag rekenen.

De inklaringskosten variëren tussen de €13 en €18, dit verschilt per pakketvervoerder.

Chinese producten doorverkopen

Nu we weten waarmee we te maken krijgen als we producten uit China bestellen kunnen we gaan kijken waarmee we te maken krijgen als we Chinese producten doorverkopen. Je kunt met de volgende factoren te maken krijgen als je producten uit China doorverkoopt in Nederland:

Wil je letterlijk Chinese producten doorverkopen vanuit China zonder dat je deze producten fysiek in handen hebt gehad? Dan heb je het waarschijnlijk over dropshipping. Op deze pagina vindt je meer informatie over dropshipping.

 • Belasting in rekening brengen
 • Retourrecht
 • Garantie
 • Veiligheid van de producten

Belasting in rekening brengen

Iedere organisatie is verplicht om belasting in rekening te brengen over de producten die zij verkopen. In veel gevallen zul je dus 21% in rekening moeten brengen bij je klanten.

Verkoop je de Chinese producten op marktplaats? Dan ben je als particulier aan het handelen en veel mensen denken dan dat zij geen belasting in rekening hoeven te brengen (de belasting moet je afdragen aan de belastingdienst). In veel gevallen hoef je inderdaad geen belasting te betalen als particulier op Marktplaats, maar wanneer je activiteiten in twijfel worden getrokken. Dit kan dus inhouden dat je niet meer als particulier wordt gezien maar als organisatie door de belastingdienst. De belasting die je niet hebt betaald kan dus met terugwerkende kracht alsnog in rekening worden gebracht. Wees hier dus alert op!

Retourrecht

In Nederland heeft elke consument het recht om zich te bedenken op een verkoop. Hiervoor is de retourrecht ingesteld en is wettelijk verplicht. Een consument kan zich maximaal 7 dagen bedenken en het artikelen zonder reden retourneren. Als organisatie ben je dan verplicht om het artikel in ontvangst te nemen en het bedrag terug over te maken naar de klant.

Garantie

In Nederland en Europa geldt er een wettelijke regel dat organisaties deugdelijke producten moeten verkopen. Hiermee wordt bedoeld dat er minimaal een garantie periode gegeven moet worden (afhankelijk van het soort product; voor elektrische producten geldt een garantie termijn van 1 jaar). Het is belangrijk dat je dit soort zaken in overweging neemt voordat je een Chinese producten gaat doorverkopen.

Veiligheid van de producten

Hoewel veiligheid en garantie vaak kwaliteit in gemeen hebben, zijn er nog wel verschillen. De veiligheid van producten neemt de Nederlandse overheid namelijk enorm serieus. Dit geldt vooral bij speelgoed, kleiding en elektronische producten uit China. Weest hier dus alert op en zorg ervoor dat je voldoet aan de veiligheidseisen als bedrijf.

Dit zijn de hoofdlijnen waarmee je rekening dient te houden bij het doorverkopen van Chinese producten.

Heb je nog vragen? Dan kun je deze stellen door onderaan dit bericht een reactie achter te laten met je vraag, wij proberen deze dan zo snel mogelijk te beantwoorden. Wordt net zoals anderen lid van onze Facebook community waarop we elkaar kunnen helpen door vragen te stellen en antwoord te geven. Je kunt ons ook volgen op YouTube of Google+.

2 gedachten over “Chinese producten doorverkopen”

 1. Beste,

  Ik wil graag producten door verkopen op marktplaats,wat ik via AliExpress koop
  Als 1 product €3,– kost en ik koop er hier 100 stuks van in, dus ik betaal €300,–.
  Komen deze spullen dan bij me aan? Of wat moet ik hier extra voor doen?
  Mag ik deze producten door verkopen via marktplaats?

  Hoop wat meer informatie hierover te krijgen.

  Mvg.

  Ron Sonntag

 2. Hallo, wij zijn een e-commerce supply chain bedrijf uit Beijing, China. Ik heb medewerking en wil graag met u communiceren. Als u een bericht ontvangt, beantwoord dan de e-mail. Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven